14 Mayıs Eczalık Gününüz ve Anneler Gününüz Kutlu Olsun....

Türkiye de eczacılığının usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenilen bir meslek olmaktan çıkarak akademik bir mesleğe dönüşmesi 1839 yılının 14 Mayısında Mekbeb-i Tıbbıye  içerisinde açılan eczacılık sınıfına dayanıyor. O günden bu yana tam 178 yıldır halk sağlığını merkeze alan bir perspektifle sağlığın bireysel ve toplumsal tam bir iyilik hali olduğunun bilinciyle hizmet veriyoruz. Sağlık sisteminin kurucu öznelerinden biri olarak Türkiye nin dört bir köşesinde hayatın her alanına dokunarak ülkemize ve insanlarımızın sağlığına değer katıyoruz. Dün ve bugün olduğu gibi yarınlarda da insan toplum ve doğa yararına sağlık, ilaç ve eczacılık hizmeti üretmeye devam edeceğiz.

Fakat bu arada önümüzdeki engelleri de dile getirmeden ve göz ardı etmeden düşünmemiz gerekiyor.

1. Şehir hastaneleri  projesi faz  2 içerisinde hızlanarak devam edecek olan şehir hastaneleri projesinde hastaların tam teşekküllü modern sağlık komplekslerinde hizmet alması yurttaşlarımızın sağlığı açısından elbette doğru bulduğumuz bir yaklaşımdır. Ancak bu devasa sağlık kampüslerinin hastaların fiziki mekan olarak sağlığa erişiminde güçlükler yaratabileceği, salt hastane işletmeciliğinin özelleşmesi sonucu doğurabileceği gözardı edilmemelidir. ( var olan hastanelerin kapatılmadan muhafaza edilerek şehir hastanelerinin yatak sayısını ve hizmet kalitesini arttırmak için düşünülmelidir)

2. Eczacılık Fakültelerinin plansızca açılması  ,2000 li yıllarda 7 fakülte, 2017 de  37 fakülte,2001 – 2002------- 4000    öğrenci 700 mezun, Bugün  10.000 öğrenci 1400 mezun

3. Reçetesiz ilaç satışı konusunda eczacıya güvenmeli ve ilaçta reklam yasaklanmalı, çünkü Türkiyede sağlık, okul yazarlığı ilkokul 2 seviyesindedir.

Hastaların

• %75,5----- doktora veya sağlık personeline danışmadan ilaç kullanandır,

• %13 --------kendi kendine kullandığı bu ilaçları yanlış kullanmaktadır,

• %11---------aynı hastalık için başkalarının kullandığı ilaçları kullanmaktadır,